maanantai 6. elokuuta 2018

A.H.Tammsaare, Totuus ja oikeus 1-5, Otava

I. Maan lupaus, 773 s. isbn 9789511169444
Tämä ensimmäinen osa kertoo virolaisen talonpojan itsenäisen elämän alusta ja kahden naapuri talon Eesperen ja Tagaperen tai Mäen ja Oran välesitä ja ihmisistä. Mäen Andres ja Oran Pearu ovat toistensa kiuankappaleita ja ratkovat riitojaan käräjillä. Lapsia syntyy ja kuolee paljon ja elämä on kovaa todellista raatamista myös isännille. Tämän osan sukulasiuus Täällä pohjan tähden alla -teoksen ykkösosaan on ilmeinen, vaikka käsitteleekin hieman aiempaa historiaa. Piikojne ja renkien, tölliläisten ja irtolaisten kohtalo on uusia talollisiakin kovempi. Vargamäki saa lukijan sympatiat.

II. Koulutie, 574 s. isbn 9789511183198
Tämä osa kertoo Mäen Andreksen nuoremman henkiinjääneen pojan hakeutumisesta koulutielle Tarttoon lähes rahattomana ja vailla tukea kotoa. Herra Mauruksen kouluun, jossa on joukko omalaatuisia ja juopottelevia opettajia. Indrek ystävystyy naapurin pyöreän tytön kanssa ja alkaa vasta sitten tuntea kaupungin enemmän kodikseen. Varsinainen ihastus on kuitenkin Rehtorin tytär, jolta Indrek saa kuitenkin vastakaikua vasta tämän ollessa jo poissa parantolassa ja kuoltua keuhkosairauteen.
Koulu on täynnä omalaatuisia opettajia ja oppilaita, joiden päissä kuplivat uudet aatteet ja ajattelu. Seuraavan vuosisadan katastrofit ovat vielä edessä ja karmeat aaterakennelmat, kommunismi ja fasismi vielä valinkauhassa ja levottomina ajatuksina näidenkin koululaisten päissä.
Tämä on Indrekin kehitysromaani ja vertautuu siinä mielessä enneminkin seitsemäään veljekseen, kuin Täällä pohjantähden alla -teokseen.

III. Surmatulet, 348 s. isbn 9789511212409
Indrekin tarina jatkuu tässä osassa Tallinnassa, johon tämä on hakeutunut koulusta lähdettyään. Salainen poliittinen, radikaali toiminta ja kumouksellisuus vievät Indrekin mukaansa. Kapinoitsijat lähtevät lopulta maaseudulle herättämään kauhua ja murhaamaan kartanoherroja ja polttamaan moisioita. Tässä vaiheessa Indrek vetäytyy ja palaa kotitilalleen, josta väkivalta vie vielä yhden pojan. Indrek saa julkaistua yhden kertomuksensa ja työtä lehden toimituksessa ja kirjoittaa jopa julkilausumia. Kotiin palattuaan Indrek kohtaa menneisyytensä ongelman ja sairaan äitinsä, jonka kuolinavustajaksi joutuu.

IV Kuolemantanssi, 668 s. isbn 9789511237402
 Tämä osa tapahtuu Tallinnassa 20-luvulla itsenäistymisen jälkeen. Indrek on avioliitossa huikentelevaisen, modernin Karenin kanssa, joka kuitenkin lapsen rehellisyydessään syöksee Indrekin epätoivoon ja epätoivoiseen vaimonsa lähes mielenhäiriössä tehtyyn murhaan. Teos on avioliiton ja ajan kuvaus. Myös Indrekin elämän kuvaus. Indrek pysyy koko ajan hämmästyttävän tyynenä pettävästä vaomosta huolimatta. Ehkä tässä vaikutttaa keski-euroopplainen kirjallinen perinne, jonka mukaan aviopetos ei ole, kuten meillä, tragediaa vaan komediaa.

V. Kotiinpaluu, 614 s. isbn 9789511265085
 Tässä osassa Indrek palaa juurilleen maaseudulle. Vastaanotto on hämmästyttävän mutkaton, eikä Indrekin lasten kohtaloa juurikaan käsitellä. Idrek luiskahtaa yhteisöön vaivattomasti isänsä kanssa tölliin, johon tämä on vetäytynyt. Indrekin ohella toinen avainhenkilö on Tiina, joka eoksen lopussa osoittautuu tytöksi, jolle Indrek on teoksen kakkos-kouluosassa luvannut odottaa tämän tulemist aikuiseksi ja terveeksi. Tämä lopulta selittää Tiinan oudon ja järkevän käytöksen muihin verrattuna muihin talon nuoriin, joiden aalkavassa rakkauselämässä riittää mutkia ja solmuja.
Vihnpito kahden naapuritilan välillä saa yllättäviä käänteitä tässkin osassa, mutta ei sillä tavalla kuin historia ja sankarieepoksen odottaisi niistä kertovan, vaan toisin, ei suurella ryskeelä vaan pienellä nitinällä ne ja molempien talojen vanhat isännät saatetaan hautaan.

Teossarjassa on pääosassa ihmisen raskas ponnistelu elämässään ja kaine alku yhä uudestaa uusien sukupolvien myötä ja yhteikunnlliset aatteet ja uskonto, joita yhä uudestaan käytetään vääryyden perusteina.

Ei kommentteja: