lauantai 25. elokuuta 2018

Elena Ferrante, 2018. Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät, 448 s. WSOY, Isbn 9789510422397

Tässä kirjassa päähenkilö elää aikuisuuttaan ja menee naimisiin. Nuoruuden seikkaileva vimma tasaantuu, mutta elämä ei helpotu vaan päinvastoin tulee vaikeammaksi ja ongelmat isommiksi. Kuvattu ympäristö ja yhteiskunta kirkastuu, kun ne nähdään aikuisen silmin. Camorra ja väkivalta, vasemmistoradikalismi ja terrorismi ja opiskelijakapinointi, kaikki ovat osa päähenkilön elämää.
Päähenkilö, jossa lienee osa kirjailjaa, saa tässä osassa elämänsä järjestykseen ja pääsee lopullisesti pois lapsuutensa Napolista ja Camorran ja köyhyyden varjosta. Kuitenkin lopussa nuoruuden rakkaus ja intohimo keikauttaa kaiken päälaelleen ja vähän tätä ennen myös Napoli ja Camorra ovat kaapanneet Lenuccian lapsuuden perheen omaan piiriinsä ja hän joutuu kunnioittavasti tervehtimään jo lapsena pelkäämäänsä vanhaa grande mafiosaa, Solaran perheen koronkiskurileskeä, joka joutuu aivan tarinan lopussa murhatuksi.
Kerronta on yhtä hypnoottisen mukanaan vievää kuin aikaisemmissa osissa ja käännös tästä päätellen erinomainen. Ei haittaa, että takautumia, tai muita romanitaiteen uuisa keinoja, on käytetty säästäen. Lineaarisesti etenevä kerronta pitää kyllä lukijan otteessaan.
Toivottavasti neljännen osan suomennos ilmestyy pian.

Ei kommentteja: