sunnuntai 19. elokuuta 2018

Honkela Timo, 2017. Rauhankone. Tekoälytutkijan testamentti. 285 s. Gaudeamus. Isbn 9789524954389

Tämä kirja kannattaa lukea, jos haluaa ymmärtää tekoälyä ja sen kehitystä ja tutkimusta hiukan enemmän. Kirjoittajan vakava sairaus on saanut hänet panemaan ajautksensa paperille ja tarjoamaan maailamlle mahdollisuutta kehittää rauhan kone, joka edistäisi hyvinvointia ja rauhaa tekoälyn avulla.
Ei kirjasta löydy koneen piirustuksia, eikä ohjeita miten valmiin koneen kampea käännetään tuon tavoitteen toteuttamiseksi. Sen sijaan siinä löytyy paljon valaisevaa tietoa siitä, miten tekoäly on kehittymässä ja miten sitä lähitulevaisuudessa voitasiin hyödyntää ihmiskunnan parhaaksi.
Tarkoitus on hvyä ja kaunis ja kannatettava, mutta todellinen kehtiys voi tietysti olla meistä riippumatta toinen. Tekoälystä tulee aikaansa seuraavalle koko ajan toinen toistaan mielenkiintoisempia uutisia ja tämä kirja auttaa ymmärtämään niitä. Monet muutkin aiheet, kuten konekääntäminen, saavat oivallista lisävalaistusta. Kirja on helppolukuinen, siinä ei ole yhtään matemaattista kaavaa tai kaaviota. Kirjoittajan vilpittömyydestä ei ole epäilystä. Kuoleman edessä sanat asettuvat rehelliselle puolelle.

Ei kommentteja: