Salla Korpelan Helsingin Jätkäsaaren Malta yhteisötalon ryhmärakennuttamiseen perustuva kirja ilmestyi puolisen vuotta talon valmistumisen jälkeen. Kirja kertoo paljon kirjoittajastaan, Malta-hankkeen promoottorista ja rakennusaikaisesta hallituksen puheenjohtajasta, ja jonkin verran myös itse rakennushankkeestamme. Hyvin paljon on mukana yleistä materiaalia yhteisöllisestä asumisesta ja rakentamisesta. Nämä osuudet kertovat paljon siitä, mistä Salla on ehtymättömänm tarmonsa ja vankkumattoman motivaationsa ammentanut.
Kirja on tehty nopealla aikataululla ja siksi monet syvempää käsittelyä kaipaavat asiat jäävät maininnalle. Yhteisöllinen, keskinäinen hinnoittelu, asuntohintojen/jyvitys, joka Malta-talossa on poikkeuksellinen, olisi ansainnut tarkempaa ruotimista. Samoin ns. RS-systeemi, rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema, järjestelmä, joka ryhmärakentamisessa ei ole voimassa ja jonka aiheuttamat ongelmat ovat hyvin moninaiset. Ryhmärakennuttamisessa on Sallan mukaan tarpeen rakennuttajan runsas läsnäolo työmaalla. Olisi ollut hyödyksi käsitellä asiaa, miksei tämä toteutunut Maltan hankkeessa. Ryhmärakentajien myötäsuunnittelijan rooli ja koordinointi suunnittelijoiden keskinäisessä vastuussa toisiinsa ja tuleviin asukkaisiin olisi kipeä asia ja tarvitsisi kunnon analyysiä jne.
Kirja on kuitenkin omalla tavallaan ansiokas persoonallinen dokumentti hankkeesta ja siihen johtaneista ajatuksista.
Kriittistä lukijaa varmasti häiritsee, että kirjoittaja monessa kohtaa rinnastaa grynderirakentamisen käytäntöjä ja arkea ja yhteisöllisen rakennuttamisen ihanteita. Vähän samaan tapaan kuin kuumina 70-luvun vuosina politiikassa vertailtiin sosialismin ihanteita ja kapitalismin käytäntöjä edellisen eduksi tai päinvastoin. Rakentamista tuntevaa asiantuntijaa tämä ei ehkä haittaa, mutta tavallisen asunnon hankkijan ajattelua tämä voi sekoittaa. Kirjoittajan lupaama toinen kirja - opas ryhmärakennuttajille - voi varmasti paikata näitä puutteita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti