maanantai 23. joulukuuta 2024

Minna Eväsoja, 2023. Sensei, oppilaana Kiotossa, 348 s. Gummerus. Isbn 9789512408924

 Olen aiemmin lukenut Minna Eväsojan "Melkein geisha"-kirjan ja verrannut sitä Mia Kankimäen "Asioita, jotka saavat sydämen..."-kirjaan jälkimmäisen tappioksi. Siinä missä Kankimäki meni Japaniin muutamaksi kuukaudeksi osaamatta japanin kieltä ja kirjoitti sitten satojen vuosien takaisesta tyynyn aluskirjasta, jonka oli hovinainen kirjoittanut katakana merkeillä, meni Eväsoja urasenke teekouluun kolmeksi vuodeksi opiskelemaan teetaidetta ja jatkoi sen jälkeen yliopistossa oppimestarinsa, sensein, johdolla ja perehtyi monipuolisesti myös muihin vanhoihin japanilaisiin kulttuurimuotoihin, runouteen, no-teatteriin, maalaustaiteeseen ja filosofiaan. Sympatiani kääntyi totaaalisesti pitkän ja raskaan akateemisen polun kulkijaan, enkä osannut pitää Kankimäen kirjaa oikein minkään arvoisena. Mieleeni tuli jopa jotain "kulttuurisen omimisen" ajatuksia, vaikkei tuollaisesta käsitteestä vielä tuolloin edes puhuttu, ainakaan yleisesti.

Jo "melkein geisha" vei lukijaa japanilaiseen kulttuuriin ja toi esiin eroja länsimaiseen ja suomalaiseen elämään, mutta Sensei vie lukijan syvämatkalle japanilaiseen estetiikkaan ja japanilaiseen ajatteluun ja filosofiaan. Eväsojan opintojen päätteeksi pidetty juhlallinen teeseremonia tulee kuvatuksi piinallisen tarkasti. Vakuutan, että sen läpikahlaaminen kannattaa. Siinä käydään läpi seremoniaan sisältyviä symboleja ja piilomerkityksiä niin paljon, että lukija saa aavistuksen millaista on elää ja nauttia kulttuurista, joka on pysynyt tuhat vuotta lähes muuttumattomana ja kantaa kerrostumia koko ajalta. Tuon ajan alussa suomalaisuudesta ei tainnut olla vielä paljoa tietoa tai merkkiä, kun taas Japanin teatteri, runous ja filosofia oli jo saavuttanut tasonsa.

Ehkä mielenkiintoisinta teoksessa on zen-budhalaisuus, sen japanilainen muoto, jota sivutaan monella tavalla. Taas lukija pannaan tekemään hyvin opettavaa vertailua japanilaiseen ihmis-, aika- ja kulttuurikäsitykseen. Teeseremonian näennäisen pitkästyttävä harjoittaminen, kunnes "lihakset muistavat ja tekijä voi rentoutua ja kokea rauhaa liikkeessä, menee hämmästyttävän lähelle yogan filosofiaa ja harjoittamista. Itäisen ajattelun erot logiikassa ja tieteen harjoittamisessa tulevat yllättäen hyvin selvästi esille Eväsojan kuvaillessa ohjaajansa, sensein, ajattelua. Päättely ei, ainakaan estetiikassa, ole lineaarista, faktapohjaista, vaan korostaa tutkittavan lähestymistä kierrellen ja tarkastellen sen herättämiä tunteita ja ajatuksia.

Kirjan loppu kertoo Eväsojan ja sensein myöhemmistä tapaamisista Japanissa. Hyvin henkilökohtaista on kertomus, kuinka Eväsoja lopulta joutuu kertomaan, ettei ole Suomeen palattuaan onnistunut luomaan juuri sellaista akateemista uraa, kuin arvelee senseinsä kuvitelleen. Väitöskirjan jälkeen ei urennut tieteellistä uraa, vain joitain pieniä apurahaperusteisia töitä ja lopulta Japanin estetiikan tutkiminen Helsingin Yliopistossa lopetetiin kokonaan ja Eväsoja opiskeli itselleen uuden ammatin terveydenhoidon puolella. Kuvaus tunnustuksesta senseille, jolta tämä oli aiemmin salattu, on liikuttava ja puhdistava, myös lukijalle. Lukija on ihaillut Eväsojan tinkimätöntä omistautumista ja onnistumista japanilaisen kulttuurin ja kielen omaksumisessa. Kun nyt siis käy ilmi, että oamaksuttu tieto ei kanna työksi asti lännessä ja Suomessa ja kun vielä käy ilmi, että edes japanilaiset nykynuoret eivät juurikaan tunne teeseremonian ja japanilaisen vanhan estetiikan saloja, täydentyy kuva nykymaailmaksi: Mennyt maailma oli Eväsojalle paikka johon samastua täydellisesti ja johon  tuntee kuuluvansa, mutta sellaisia paikkoja on aina vähemmän tarjolla kenellekään tässä nykyisessä, monin tavoin hajoavassa, maailmassa.

Lohduttavaa on se, että puhdasoppisuuden perikuva, sensei, hyväksyy ja arvostaa muutoksen ja Eväsojan uuden työn. Niin se on kaikki oppi ei tuota meille aineellista hyötyä, mutta se muovaa meistä ihmisiä, joilla on sivistystä.


sunnuntai 15. joulukuuta 2024

Thomas Bernhard, 2020. Halvallasyöjät. Wittgensteinin veljenpoika, 203 s. Teos. Isbn 9789523630789

 Tämä kirja sisältää kaksi tarinaa samalla tyylillä kirjoitettuna: Pitkiä kiemuraisia lauseita, jotka toistavat samaa asiaa moneen kertaan, ennen kuin päästään eteenpäin. Kappalejakoa ei ole ja teksti on ladottu yhteen, tasaiseen pötköön. Ehkä ollakseen muodollaan vaikuttamatta lainkaan lukijaan, jotta tekstin sisäien rytmi ja voima pääsisi vaikuttamaan suoraan.

Tyyli ei ole korkeakirjallista, vaan ennemminkin puhekieltä. Kertojana on molemmissa tarinoissa päähenkilö, joka kertoo toisesta, ystävästään, joka on dominoivampi ja hullumpi kuin kertoja. Halvallasyöjissä tuo henkilö on raajarikko, joka käyttää ruokalaystäviään vain "Fysiognomisten tutkimustensa" aineistona ja halveksii selvästikin alempiarvoisiaan.

Toisessa tarinassa asetelma on samantapainen: Päähenkilö, joka tarinan loppupuolella osoittautuu olevan Bernhard itse, kertoo dominoivasta ja hullusta Paul Wittgensteinista, joka on kuuluisan Ludwig Wittgensteinin, "hullun filosofin", veljenpoika. Paul puolestaan on filosofinen hullu, jonka erottaa tekstin mukaan kuuluisasta sedästään vain se, ettei ole julkaissut filosofiaansa.

Kertomusten unettava tyyli ja rakenne toivat lukiessa mieleeni Sebaldin (esim.), jolla myös lukija välillä eksyy, eikä tiedä puhuuko nyt kerrottava henkilö, vai hänestä kertova vai joku, joka alkoi kertoa heistä jne.

Kaipa se kuuluu kirjallisuuteen tutustumiseen, että tutustuu myös modernisteihin, mutta lukunautinnoksi en tätä kokenut. Jälkimmäinen teksti oli parempi, sen luin huolella läpi, mutta edellisen kanssa jouduin turvautumaan kursoriseen lukemiseen.

torstai 12. joulukuuta 2024

Maria Turtschaninof, 2022. Suomaa, 371 s. Tammi. Isbn 9789520444259

 Tämä kertomus on sukuromaani naispolvien ketjusta 1500-luvulta nykypäivään tapahtumapaikkana ruotsinkielinen Pohjanmaa ja yksi tila torppineen. Tarinassa ovat mukana myös myyttiset muinais-suomalaiset oliot tilaan liittyvältä suolta.

Paitsi ihmisten, myös luonnon kuvaus on tärkeällä sijalla kerronnassa. Vähän sateenkaarevia sävyjäkin on saatu mukaan parissa ihmissuhteessa. Maalla eläminen ja kova raataminen verrattuna kaupungissa eläjiin on esillä, mutta toisaalta myös luonnon rauha ja elämyksellisyys.

Pitkä samassa paikassa eläneiden sukupolvien ja naisten ketju yli vuosisatojen on taitavasti kokoon kudottu eikä lukija juurikaan pitkästy tarinaa lukiessaan. vaihtelua tuo myös pariinkin kohtaan sovellettu "kirjeromaanimaisuus" sekä useampi lapsinäkökulma ja toisaalta vanhuus ja sen mukanaan tuoma heikkous ja vaikeudet.

keskiviikko 4. joulukuuta 2024

Abdulrazak Gurnah, 2023. Paratiisi, 307 s. Tammi. Isbn 9789520446376

 Tämän tarinan päähenkilö on Yusuf niminen kuvankaunis nuorukainen, tarinan alussa lapsi, joka joutuu orjaksi isänsä velkojen pantiksi vaeltavalle kauppiaalle, Azizille.

Tarinan intensiivisyys on mukaansa tempaava. Itä-Afrikan jännitteet ja kolonisaation tulo ovat taustaa ja osa tarinaa. Heimojen ja kielten, swahilin ja arabian ja heimokielten määrä tuovat lisää jännitteitä, kuten myös kauppiaiden ja sisämaan heimojen ja "sulttaanien" ristiriidat.

Teoksessa on paljon viittauksia seksuaalisuuteen ja lukija pelkää ongelmia orjien ja isäntien välillä, mutta loppujen lopuksi turhaan. "Aziz-setä" on loppujen lopuksi hyvin kunnioitettava ja eettisesti käyttäytyvä ihmissuhteissaan vaikka on suuren luokan kauppias ja orjien omistaja.

Tarinan on kiinteämpi ja vailla suuria sivujuonia päinvastoin kuin aiemmin lukemani "Loppuelämät".