Saman tekijän "Ilmaista rahaa kaikille" jo vakuutti minut kirjoittajan kyvystä ajatella asioita uudelleen ja kumota vanhoja ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä.
Tässä kirjassa kumotaan monia sosiologian ja yhteiskuntatieteiden piirissä vallitsevia vääriä käsityksiä. useimmat niistä ovat synkkään, vain pinnalta sivistyneen, ihmisen kuvaan, liittyviä. Systemaattisesti ja vakuuttavasti kirjoittaja kumoaa vanhoja käsityksiä, niin Willian Goldingin "Kärpästen herran" kuin "klassisen" kokeen sähköiskujen antamisesta oppilaalle ohjaajan kehotuksesta. Siinä kumoutuu käsitys ihmisen "perisynnistä" ja pohjimmiltaan pahasta luonnosta, Jokaisessa meissä ei asu pieni natsi, vaan päinvastoin, poikkeusolot saavat meidät toimimaan yhteisesti ja vastuullisesti ja kaikkien yhteiseksi hyväksi.
Myös "Tragedy o the commons" ja Eleanor Åströmin käsitykset luonnonvarojen kestävästä hallinnasta tulevat käsitellyksi. Lopputuloksena on paljon marxilais-luterilaista, synkkää, maailmankuvaamme positiivisempi maailmankuva ja ihmiskäsitys.
Täytyy toivoa, että nämä ajatukset leviävät ja syrjäyttävät negatiivisen käsityksen ihmisestä ja mahdollistavat meille ongelmiemme ratkaisuja ja parempaan maailmaan pääsemisen tämän hetken takapakista ja Putinista ja muista diktaattoreista huolimatta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti