torstai 31. lokakuuta 2024

Iida Rauma, 2015. Seksistä ja matematiikasta, 476 s. Gummerus. ISBN 9789512400645

 Kirjan kiinnostava nimi ja motoksi siteerattu Stephen Jay Gouldin mietelmä saivat tarttumaan kirjaan mielenkiinto ja odotukset valmiiksi vireillä. Matematiikka voi parhaimmillaan olla kiehtovaa ja mystistä ja jotenkin yliaikaisen syvällistä. Ja seksi, no, sehän aina kiinnostaa.

Kirjan päähenkilö on Erika. Matemaatikko, kinesteetikko, jolla on syntyjään matematiikan taju ja pettämätön päässälaskutaito. Erikan päätyminen akateemiselle uralle ja matematiikan tieteelliseen työhön kuvataan todella mielenkiintoisesti, ja niin, että matematiikka aiheena saattaa kiehtoa niitäkin, joita se muutoin kauhistuttaa ja pelottaa vaikeana asiana.

Seksi taaas, no, sitä kuvataan railakkaasti ja realistisesti yksityiskohtia myöten. Myös seksuaalisuuden ja seksin ongelmat kuuluvat kuvaan eikä niitä vältellä. Sukupuolen moninaisuus tuodaan esiin lukijaa häkellyttävällä tavalla yhtenä totuutena.

Erikan lisäksi kirjan päähenkilöitä ovat Erikan sisko Emilia, ja ystävä Annukka sekä Tuovi; opintonsa keskeyttänyt biologian opiskelija, joka on töissä kirjastossa. Tuovin nettideitti Janette edustaa nuorta, seksuaalisesti häilyvää ja estotonta polvea. Henkilöiden suhteet ja taustat syvenevät ja saavat lisäväriä tarinan edetessä niin, että lukijan myötätunto herää. Emilia, Erikan kehitysvammainen sisko, näkee kummituksena aiemmin syntyneen vammaisen veljensä, jonka vanhemmat ovat hyljänneet laitokseen. Tämä kummitus "koirapoika" ilmestyy pitkin tarinaa antamaan sille mystisiä ja uushengellisiä sävyjä. Tätä minä pidän kirjan heikkoutena, piintynyt skeptikko kun olen. Jos olisi pitäydytty paremmin kirjan nimen mukaisiin aiheisiin, olisi kirja ollut sekä mielenkiintoisempi että lyhyempi ja jämäkämpi. Mutta kai myynnin edistämiseksi vaihtoehtotodellisuus on kuljetettava mukaan. Eri henkilöiden kohtaloiden punominen ensin erillisinä tarinoina ja yhdistäminen sitten kuin dekkarijuonen tapaan, on kirjoitettu todella taitavasti.

Kirjan yhtenä teemana kulkee myös ympäristö- ja ilmastomuutos. Ennen muuta Tuovi kantaa suurta murhetta asiasta. Jotenkin kuitenkin koko teeman käsittely jää vähän voivotttelun ja kauhumaalailun asteelle, eikä sitä saada yhtä painavaksi kuin kahta pääteemaa.

Parissa kohtaa tuntuu, että kirjailija astuu kaikkitietävänä saarnaamaan lukijalle, kuinka maailma makaa: miten on ajateltava tieteestä, luonnosta ja ympäristökatastrofista. Mitkä ovat maaailmamme pahimmat kardinaalivirheet. Kaikin mokomin. Ei nämä pätkät huonoja ole, mutta ehkä ne olisivat saaneet paremman yleisön julkaistuina esim erillisinä esseinä kuin keskellä uushengellistä mystifiointia.

Erikan akateeminen ura lähtee sen väliaikaisen katkeamisen, raiskauksen aiheuttaman posttraumaattisen psyyken romahduksen takia, uudelleen käyntiin vasta kirjan lopussa. Loppu hyvin kaikki hyvin.

Kirja on painavaa luettavaa tällaisenaankin, vaikka jäin suremaan käyttämättä jääneitä mahdollisuuksia joiltain alueilta. Esim Erikan akateeminen toiminta olisi tarjonnut hyvän tilaisuuden tiedemaailman laaajempaankin kritiikkiin (vrt. Valtonen). Alussa mainittu Gouldin sitaatti taas pani odottamaan kriittistä otetta evoluutioteoriaan ja sen vaikutuksia ympäristöongelmien hahmotukseen (vrt. Kauppinen). Nyt tämä puoli jäi aika pliisuksi.

keskiviikko 23. lokakuuta 2024

Andrus Kivirähk, 2018. Millest kõneleb vana taksojuht kuupaistel, 231 lk. Eksa. isbn 9789949604609

Tema raamatuga oli mul väga põnev lugemine. Ma naersin mitu korda kõval häälel. Raamatus on 12 lugu, mis on teineteisest põnevamad. Esimene jutustus räägib vanast taksojuhist, kes räägib inimestest, kes tema taksosse astuvad, ja mis siis juhtub.

Teine jutt on kolmest paksust, isast ja kahest pojast, kes tahavad köhnaks muutuda. Nad usuvad, et näitleja, kes on mänginud Harry Potteri, on võlur, või kirikumees, kes teeb imesid nagu Jeesus võib aita neid köhnaks muutuma. Peaaegu ei saa näitleja välja majast, ja kirikumees jääb siia.

"Inimväärne elu" räägib kahest naisest, kes soovivad paremat tööd ja lubavad andromedast pärit kaheksajalgadele olla nende uurimuste alla. Kuid kaheksajalgased viskavad nad välja, kui nad soovivad pensione ja paremaid palku, nagu Soomlasedgi andavad.

Üks veski seisos vete pääl kahest vanameest ja väikest külast, kus enam ei ela noori inimesi. Nad tahavad, et linnamehed tuleksid ja aitaksid neid vastu kõrvu, aga nad ei tule ning tekib tüli nende kahe vahel.

"Pime hobune" on jutt loomast, kes satub pahandustesse, kuid lõpuks pääseb vabanduse.

"Väikelinna hirmsad saladused" räägib kahest väikesest poisist, kes mängivad detektiive.

"Hümn saatanale" räägib mehest, kes tahab kirjutada hümni saatanale, kuid ei suuda seda valmis saada, sest loomid toovad kaasa mitmeid probleeme, millega mees peab tegelema. Hümn jääb kirjutamata.

"Põnnadi, põnnadi" räägib põiest, kes on jäänud üksi maailma ja otsib inimest, kes oleks ilma põieta. Kuid ei leidu kedagi, kes oleks ilma põieta. Siis kohtub ta õlgekorsuga ja viisiga, kes ütlevad, et Viljandis, kus kõik on hästi, võib ka põiest õnnelik tulla.

"Vanaisa ja metsavennad" räägib vanaisast, kes tegeleb pungrite ehitamisega metsas. Ta ootab, et metsavennad hakkaksid seal elama. Metsavennad käivad harva, sest NKVD ja julgeolekuorganid saadavad nad Siperisse.

"Eaka haritlase juubelikone" räägib mehest, kes veedab kogu elu lugedes Loomingu Raamatukogu raamatuid. Tal ei ole muud elu peale raamatute.

"Saunapäev" räägib Tuglase ja teiste kirjanike lastega saunas.

"Valesti" räägib vanast mehest, kelle elu muutub nii, et see ei ole enam sama. See võib olla mälestushaigus või salaliit, millega tuleb toime tulla.


Väga põnev raamat mida ma meelsasti soovitan.

sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Silvia Hosseini, 2023. Kirjallisuuden kiihottava historia, 379 s. Gummerus, Isbn 0789512436934

 Tämän kirjan käteen ottaessaan, (kansissa on otteita klassisista alastontutkielmista), arvelee lähtevänsä kirjalliselle tirkistely- ja pervoilumatkalle. Ja niinhän se onkin, runsain määrin, mutta sen lisäksi yllättää, kuinka hyvä länsimaisen, ja vähän itämaisenkin, kirjallisuuden historia tämä on.

Toinen asia, mikä yllättää, on se kuinka suuri ja merkittävä osa erotiikalla ja jopa pornomateriaalilla on ollut, ja voi vieläkin olla, kirjallisuuden kokonaiskentässä. Niinhän se on, että erotiikalla ja seksillä ja kaikilla sen muodoilla on merkittävän suuri osa ihmisen ja ihmiskunnan elämässä ja olemassaolossa. Kummallista sellainen kirjallisuus olisi, jossa näin merkittävä osa ei lainkaan tulisi käsitellyksi.

Kirjaa voin todella lämpimästi suositella, paitsi kaikille tirkistelijöille, myös kirjallisuuden historiasta ja kehityksestä eri aikakausina kiinnostuneille. Hosseinin riemukas tapa kertoa asioista välillä railakkaan härskisti, mutta aina tarkasti ja lähteisiin pitäytyen, tekee lukemisesta suurta iloa.

torstai 3. lokakuuta 2024

Hanna Kuusela, 2024. Syytös, muuan akateeminen komitragedia, 181 s. Vastapaino. Isbn 9789523971806

 Harvoin olen mielipidetietokirjan kanssa ollut näin yhtä mieltä lähes kaikesta. Kirja on paikka paikoin kuin suoraa kuvausta viimeisistä työvuosistani ennen eläkkeelle jäämistäni.

Tuon Tampereen uuden säätiöyliopiston fuusiota hoitaneen saneeraajarehrorin kanssa istuin monena vuotena lukuisissa YT-kokouksissa ja koin juuri samoja raivon, pettymyksen ja epätoivon tunteita joita kirjassa kuvataan Tampereelta. 

Minun virastoni oli tutkimuslaitos nimeltään Luke, johon sulautettiin kolme isoa tutkimuslaitosta ja jotain pienempää valtion sektoritutkimusta. Toistasataa työntekijää sai kenkää ja melkein tuplamäärä lähti vapaaehtoisesti. Armotonta menoa.

Ja kaikkea leimasi juuri tuo Kuuselan kuvaama yriysjargonin ja aina uudenlaisen johtamismallin väkisin runnominen ja johdettavien näennäiskuuleminen ja tosiasiallinen täydellinen piittaamattomuus asiantuntijoiden käsityksistä. Sektoritutkimuslaitokset ovat päällikkövirastoja, mutta aiemmin ainakin isoimmissa niistä noudatettiin kollegiaalista johtamista. Nyt siitä ei ole enää tietoakaan. Ja säästämiskierrokser jatkuvat.

Erityisen tärkeänä pidän Kuuselan esiin tuomaa demokratiasta luopumista yliopistossa. Hän yleistää sen trendiksi koko yhteiskunnassa. Todella, demokratiat ovat maailmassa vähemmistönä ja demokratia on helppo murentaa pilalle. Ei siihen vallankaappausta tarvita - pelkkä halveksuva asenne ja totuuden sotkeminen ja kaaoksen levittäminen oman puolueen tai liikkeen kannatuksen nostamiseksi riittää.

Tämä on todellakin komitragedia, ei siis päinvastoin. Naurattaisi, jos ei niin itkettäisi.

Todella tärkeä kirja. Kaikille, jotka ovat kokeneet saneerausaallon valtiolla tai kunnissa. Kaikille, jotka ovat huolestuneet sivistyksen ja demokratian tilasta. Siis Kaikille.

Timo Airaksinen, 2006. Onnellisuuden opas, 241 s. Kniga. Isbn 9789510436837

 Filosofi Airaksisen kirja ei taskukirjaformaatistaan ja aiheestaan huolimatta ole mitään maitokaupan self help kirjallisuutta, vaan filosofin ironinen ja humoristinen teksti aiheesta.

Airaksinen salakuljettaa kevyen otsikon ja tyylin avulla tietämättömällekin lukijalle filosofian, yhteiskunta- ja taloustieteen käsitteitä ja käyttää niitä tuomaan näennäisen kevyeen ja väliin jopa härskin railakkaaseen tekstiin syvyyttä.

Voiko tällä oppaalla sitten tulla onnellisemmaksi? Ehkä, jos tietäminen tuo tyytyväisyyttä, eikä tuskaa.

Andrus Kivirähk, 2020. Puulased ja tohtlased, 61 s. EKSA. Isbn 9789949684458

 Tämä pikkukirjanen antoi minulle kivan lukuelämyksen ja itseluottamusta eestin kielen taitoni suhteen. Sain sen luettua parissa illassa ilman sanakirjaa.

Tarina on Kivirähkin taattua laatua. Lastenkirjoista tuttua mielikuvituksellista, välillä suorataabn myyttistä kerrontaa. Itse asiassa tämän lainatessani arvelin sen olevan lapsille tarkoitettu pikku kirjanen.

Se osoittautui kuitenkin mielestäni aikuissaduksi. Irvokas tarina Baltian ihmisketjun järjestäjistä, puuttuvista 30stä ihmisestä ja noitumalla hankituista apulaisista hätään.

Yllättävän moniulotteinen tarina 60 sivussa.