tiistai 14. joulukuuta 2021

Hokkanen, Lauri, 2021. Kenen joukoissa seisoin, 498 s. Docendo, isbn 9789522919809

 Tällaista kirjaa olen kauan odottanut. Olen joitakin entisten taistolaisten kirjoja lukenut, mutta ne ovat väistelleet tärkeintä: mikä oli se hulluus, joka ajoi nuoret opiskelijat ja taiteilijat 70-luvulla taistolaisten syliin ja miten uskovaisten harhainen käytös kesti niinkin pitkään kuin kesti.

Hokkanen ei arkaile vaan käy suoraan päin tuota hulluutta ja etsii vilpittömästi sen syitä ja yrittää kaivaa niitä esiin. Stalinismi ja Neuvostoliiton terrorivaltio tulevat käydyksi läpi, kuten myös SKP:n ja sen vähemmistön historia ja vaiheet. Kaiken kaikkiaan erittäin valaiseva kirja, jossa on paljon uutta myös meille, jotka olimme toisella puolella tuota osapuolijakoa. Paikka paikoin puisevaa luettavaa, mutta kokonaisuus kantaa ja aina uudet näkökulmat tuovat koko ajan uutta valaistusta asiaan.

Syyt KTL:n ja muiden hulluuteen eivät tule täysin selitetyksi tai ymmärretyksi, mutta lähelle kuitenkin päästään. Yleisesityksenä ilman henkilöhistorioita, paitsi tekijän omaa elämää, tämä on vertaansa vailla. Lopun lähdeluettelo ja henkilöhakemisto tekee teoksesta myös oivallisen hakuteoksen niille, joilla on selvitettävää tuolta vaikealta ja vaaralliselta ajalta.

Ei kommentteja: