torstai 28. maaliskuuta 2019

Sara Stridsberg, 2018. Unelmien tiedekunta, 390 s. Tammi. isbn 9789513195564

Tämä on villin kuumeinen tarina Valerie Solanasista, intelligentistä huorasta, joka elää vaikean elämän ja kirjoittaa SCUM-manifestin äärifeministisen miesten eliminoimiseksi ja ampuu huumehöyryissään Andy Warholia. Tuollainen 15-sivuinen manifesti todella löytyy netistä. Ilmeisesti myös osa kirjailijan käyttämästä miljööstä, huorahotelleineen, todella löytyy todellisuudesta, vaikka hän esipuheessa myöntääkin, että osa Valerien lapsuuden maisemista ovat vain fiktiivisiä ja totuuden vastaisia.
Kirjailijan tyyli kirjoittaa sivun tai kahden mittaisia lukuja, jotka pomppivat ajassa ja näkökulmissa on ennallaan, mutta tässä tarinassa ne jäävät hajanaisemmiksi, eikä kokonaisuus ole niin koherentti kuin edellisessä lukemassani Niin raskas on rakkaus, mielisairaalan kuvauksessa.
Koko tarina on niin sairaan kiihkoinen, että lukija horjuu sympatian, myötätunnon ja inhon välillä. Lienee ollut kirjailija tarkoitus - vaikka epilogi ja omistus kertoo lähinnä tarkoitetun myötäelämistä vähäosaisia kohtaan.

Ei kommentteja: