sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Amos Oz, 2018. Juudas, 358 s. Tammi. isbn 9789513184612

Tässä kirjassa on käännetty nurin ja päinvastoin Juudaksen, pettäjän, rooli ainoaksi todelliseksi ja viimeiseksi uskovaksi kristityksi. Samoin on tehty miehen ja naisen sukupuoliroolille: kirjan naispäähenkilö on itsenäinen ja haluaa olla yksin, mutta hakee silloin tällöin miehistä sukupuolista tyydytystä, ja vain sitä, hylätäkseen heidät sitten.
Kirjaan sisältyy yllättäen yksi luku Juudas Iskariotin kertomana. Hän kertoo viimeisestä päivästään Jeesuksen kanssa ja epätoivostaan, kun Jeesus ei astunut kuolemattomana alas ristiltä. Tämä luku täydentää päähenkilön opinnäytettään varten laatimia spekulaatioita Juudaksen päinvastaisesta roolista.
Kirjan tapahtumat on sijoitettu Israelin valtion alkuaikoihin 50-luvulle. Valtion perustamisen aikaisista tapahtumista kerrottaessa tulee esiin myös vaihtoehtoisia ajatuksia, jotka joutuivat syrjäytetyksi ja syrjityksi kansallismielisen ja militäärisen valtion tieltä.
Kirjan kieli ja tyyli on hidasta ja lempeää ja kuvaa ympäristöjä yksityiskohtaisesti. Lukija pääsee mukaan paitsi maisemiin, myös päähenkilön tunteisiin ja nuoren mielen epävarmuuteen. Tämän kirjan lukemisessa ei mennyt aika hukkaan ja lisäksi se oli kiehtovalla tavalla viihdyttävä.

Ei kommentteja: