tiistai 23. helmikuuta 2021

Ljudmila Ulitskaja, 2021. Sielun ruumis, 146 s. Siltala. isbn 9789522348371

 Muutamaa tietokirjaa lukuunottamatta Hesarin digitilaajalleen tarjoamat viikon kirjat ovat olleet joko niin vanhoja, että olen ne jo lukenut tai sitten sellaisia, jotka eivät ole herättäneet kiinnostusta.

Tämä Ulitskajan kirja on poikkeus tästä. Kirja on sekä mielenkiintoinen, että hauska. Pieni kirja, vain 146 sivua, sopii yhden illan välilukemiseksi. Kirjassa on kaksi osaa: Ystavättäriä ja Sielun ruumiista.

Ensimmäsiessä osassa on herkullisia tarinoita neuvostomaan naisten arjesta. Erityisesti jäi mieleeni tarina äidistä, joka naittaa tyttärensä kommunalkasta puistossa tapaamalleen ulkomaalaiselle, joka sattuu olemaan irakilainen matemaatikko. Monen mutkan jälkeen siinä käy hyvin ja tulee samalla tutuksi kommunalkan neuvostoarki ja vähän irakinkin tilanne.

Toisessa osassa on pikkutarinoita, joita yhdistää kuolema ja sen läheisyys. Niissä pohditaan myös kuoleman jälkeistä aikaa ja monessa kohtaa pohdinta johtaa surrealistisiin, tai kuten nykyään usein todetaan, maagisen realistisiin, käänteisiin.

Ei kommentteja: