maanantai 4. huhtikuuta 2022

Meri Valkama, 2021. Sinun Margot, 556 s. WSOY. isbn 9789510456200

 DDR:n lopun aikaan sijoittuva kolmiodraama, johon päähenkilön tutkimusmatka kohdistuu, on hämmästyttävän tarkasti ja taitavasti rakennettu. Lukija pysyy kyydissä ja ympäristön ja olosuhteiden kuvaus on uskottavaa ja saa ihmettelemään nuoren kirjoittajan taitoa eläytyä aikaan, jolloin itse oli alle kymmenvuotias.

Olin itse Saksassa ja vierailin Berliinissä sekä ennen, että jälkeen, muurin kaatumisen ja muistan hyvin TV-uutiset, jossa rajan avaaminen ilmoitettiin. Tunsin silloin, että silmieni edessä kirjoitettiin historiaa ja niin se on, hyvin kuvattuna, tämän kirjan lopussakin.

Minulla on setämäinen tapa löytää nuorempien kirjoittajien teoksista aikakauteen kuulumattomia virheitä, mutta tässä tarinassa oli vain pari kohtaa, jotka panivat epäilyni liikkeelle: Henkka ja Maukka oliko jo 80-luvulla Berliinissä? Varmaan oli, vaikka Suomessa vasta myöhemmin. Toinen juttu oli, etten oikein jaksa uskoa, että ohilentävät linnut olisivat välittömästi pudonneet kuolleena maahan Tšernomyrdin voimalan päältä. Todella pieniä juttuja, jotka liittyvät taustatöihin, eivät henkilöihin tai tarinaan, joka on huolellisesti punottu kasaan ja säilyttää draaman jännityksen loppuun asti.

Hyvä kirja, ei ihme, että on suuressa maineessa ja loppuunmyyty ja kirjastoista tuhansien jonon päässä. (Minulla oli onni saada ystävän kirja lainaksi.)

Ei kommentteja: